Emmeloord, 30 januari 2023 |  76 jaar geleden crashte het vliegtuig Lancaster JA702 bij Tollebeek. De gedenkpaal staat echter bij Marknesse. Drie jaar geleden was het voor de stichting Canon de Noordoostpolder het startsein om de de crashpaal op de juiste plaats te krijgen. Vandaag was het zover.

Egbert de Vos plaatste vanochtend, precies 3 jaar na de start en 79 jaar na de ramp met het vliegtuig de crashpaal op de juiste plaats. Het is de start van een langer traject waarin we alle locaties in de toekomst opnieuw gaan controleren en daar waar wenselijk vernieuwen en voorzien van informatieborden die tevens een koppeling krijgen mnet de website van de stichting Canon de Noordoostpolder. Bezoekers en belangstellenden kunnen dan uit historisch materiaal online informatie halen terwijl ze izich op een locatie van een crahspaal bevinden. 

IMG 20230130 WA0006IMG 20230130 WA0006

 

IMG 20230130 WA0002IMG 20230130 WA0002

 

IMG 20230130 WA0002IMG 20230130 WA0002

Foto: Egbert de Vos, (Canon de Noordoostpolder),  plaatst de paal die de locatie van de neergestorte Lancaster JA702 op de juiste aangeeft op de juiste plek in Tollebeek.
(c) foto: Canon de Noordoostpolder 2023

 

 

Ens, 9 september 2022 |  Wethouder Toon van Steen onthulde vrijdag samen met Egbert de Vos van Canon Noordoostpolder het informatiepaneel over de voormalige luchtwachttoren 6K3 in het Enserbos. 
NOP 80 jaar droog: De beeldbepalende boerenschuur die niet de bedoeling was
Noordoostpolder • Donderdag 8 september 2022 | Met het in cultuur brengen van de Noordoostpolder ontstond tijdens de Tweede Wereldoorlog ook de eerste behoefte voor boerderijen. Hoewel het een nog aantal jaren zou duren voordat de polder volledig ingericht was voor het verbouwen van gewassen waren de eerste boerderijen al snel nodig.
 
Maar de soort boerderij die zó kenmerkend werd voor Noordoostpolder was oorspronkelijk helemaal niet de bedoeling.

Lees hier het hele verhaal op Omroep Flevoland

 

 
Symposium 'Nieuw land, nieuwe identiteit' in Bantsiliek.
 
Emmeloord, 22 Augustus - FlevoMeer Bibliotheek organiseert samen met CHC/Canon Noordoostpolder het symposium Nieuw land, nieuwe identiteit? Sprekers zijn sociaalgeograaf Floor Milikowski, historicus en schrijver Eva Vriend en hoogleraar plattelandsgeografie Tialda Haartsen. Zangeres Elisa Maayeshi verzorgt het muzikaal intermezzo.
 

Stichting Canon De Noordoostpolder heeft dinsdagmiddag een informatiebord geplaatst bij de fundering van een voormalige luchtwachttoren in Emmeloord. Daarmee wordt de geschiedenis van de torens uit de vergetelheid gehaald. Vanaf de torens werd het luchtruim afgespeurd op vliegtuigen uit de Sovjet-Unie die onder de radarhoogte boven Nederland zouden kunnen vliegen. Later deze week wordt een bord geplaatst bij de fundering van een luchtwachttoren in Ens.

Polderarchitectuur De Noordoostpolder, met Emmeloord als middelpunt, bestaat 80 jaar. De eerste bewoners werden onderworpen aan een strenge selectie, inclusief huisbezoeken en blikken in de linnenkast.