Geschiedenis van de Noordoostpolder in dertig canonvensters (ofwel toegangspoortjes naar achterliggende geschiedenis van de Noordoostpolder).

Verbinding door het uniek zijn.
Waarom voelen wij ons als bewoners van de Noordoostpolder met elkaar verbonden? Wanneer we ons aan de buitenwereld mogen presenteren, laat die vraag zich snel beantwoorden. Dan raken we niet uitgesproken over onze unieke poldergeschiedenis. In de prehistorie veranderde de Noordoostpolder van land in zee. Mede dankzij de plannen van dr. Cornelis Lely veranderde de Noordoostpolder weer van zee naar land. De geschiedenis en cultuurhistorie van de Noordoostpolder is voor de eigen inwoners en voor bezoekende gasten uit heel de wereld uniek, boeiend en leerzaam. Kennis van onze eigen gebiedsgeschiedenis verbindt ons als ambassadeurs en als inwoners van de Noordoostpolder.

Welkom op onze canonwebsite.
Welkom op de site van Stichting Canon De Noordoostpolder. Onze stichting heeft in de periode november 2010 tot juli 2012 een canon gerealiseerd over de geschiedenis van de Noordoostpolder. U zult ervaren hoe boeiend die historie is! Het stichtingsbestuur heeft met inbreng van veel betrokkenen gekozen voor dertig onderwerpen (ofwel canonvensters), die ieder een levendige inkijk geven in een bepaald deel van de geschiedenis. De site opent ook de deur naar talrijke andere informatiebronnen zoals literatuur, foto's, filmpjes e.d. Ook is er nauwelijks bekende informatie over de historie van de Noordoostpolder ontsloten.

Het canonteam.
Het canonteam bestond uit de vensterauteurs, meedenkers uit onze bevolking, lokale en regionale historici, vormgever Hans Hollestelle en de redactie bestaande uit Wim Logtmeijer, Berthoo Lammers, Harrie Scholtmeijer, Hans Roefs en Huib van der Wal. De redactie heeft met enthousiasme en met grote inspanning aan de inhoud en vormgeving van deze website gewerkt. Dank daarvoor! De canon van de Noordoostpolder is niet statisch, maar blijft in ontwikkeling. Wij zijn benieuwd wat u ervan vindt.

Namens het bestuur van Stichting Canon De Noordoostpolder,
Jan Mulder 
 5 juli 2012, voorzitter