Stichting Canon De Noordoostpolder heeft dinsdagmiddag een informatiebord geplaatst bij de fundering van een voormalige luchtwachttoren in Emmeloord. Daarmee wordt de geschiedenis van de torens uit de vergetelheid gehaald. Vanaf de torens werd het luchtruim afgespeurd op vliegtuigen uit de Sovjet-Unie die onder de radarhoogte boven Nederland zouden kunnen vliegen. Later deze week wordt een bord geplaatst bij de fundering van een luchtwachttoren in Ens.

In het noorden van Flevoland stonden in de jaren vijftig en zestig drie uitkijktorens. Op Urk stond de Karel 1 bij het Kerkje aan de Zee, de Karel 2 stond in het Emmelerbos in Emmeloord en de Karel 3 in het Enserbos in Ens. De torens werden van prefab schokbeton gemaakt en waren ongeveer veertien meter hoog. Bij het fundament van de Urker toren werd vorig jaar al een infobord geplaatst.

kaart KLD netwerk 1955 Samenstellling SvanLochem 2018 kl 1610296144kaart KLD netwerk 1955 Samenstellling SvanLochem 2018 kl 1610296144

Bron: Emmeloord.info

Met name vliegtuigen die onder de negenhonderd meter vlogen waren in die tijd niet op de radar te zien. Deze moesten dus door mensen op de grond worden waargenomen. Door heel Nederland was een netwerk van luchtwachttorens opgetuigd. Midden jaren zestig werden de meeste torens weer afgebroken na de komst van straaljagers en geavanceerde radar.

De torens werden bemand door parttime militairen die in de omgeving van de toren woonden. De vliegtuigspotters werden opgeleid om vliegtuigen, zowel de eigen als de vijandelijke, te herkennen aan silhouet en motorgeluid.

 

toren urk 1610296191toren urk 1610296191

De luchtwachttoren op Urk, rechts achter het Kerkje aan de Zee

Toren bij Ramspol was geen luchtwachttoren
Jarenlang werd gedacht dat de toren bij de Ramspolbrug ook een luchtwachttoren was. Maar uit onderzoek in 2013 is gebleken dat het om een normale uitkijktoren gaat. Deze was gebouwd om uit te kunnen kijken over het nieuwe land. De uitkijktoren kreeg wel dezelfde stijl als de luchtwachttorens van toen.

Sandra van Lochem van Natuurmonumenten vertelde in 2020 al meer over de overblijfselen van deze torens in de Noordoostpolder en op Urk.

Bron (c) Omroep Flevoland

 

Fotos van de plaatsing van de markering op de locatie.

Canonbestuurslid Egbert de Vos bij plaatsing informatiezuilCanonbestuurslid Egbert de Vos bij plaatsing informatiezuil

InformatiezuilInformatiezuil

InformatiezuilInformatiezuil

 

LocatieLocatie