Symposium 'Nieuw land, nieuwe identiteit' in Bantsiliek.
 
Emmeloord, 22 Augustus - FlevoMeer Bibliotheek organiseert samen met CHC/Canon Noordoostpolder het symposium Nieuw land, nieuwe identiteit? Sprekers zijn sociaalgeograaf Floor Milikowski, historicus en schrijver Eva Vriend en hoogleraar plattelandsgeografie Tialda Haartsen. Zangeres Elisa Maayeshi verzorgt het muzikaal intermezzo.
 

Heeft de Noordoostpolder al een eigen identiteit ontwikkeld? Dit jaar is het 80 jaar geleden dat de Noordoostpolder droog viel en de gemeente viert haar zestigjarig jubileum. Is er inmiddels een gemeenschappelijk verhaal waarmee de bewoners zich verbonden voelen? Wat is het belang van een regionale identiteit? 

Floor Milikowski

Dat alles in de Noordoostpolder ‘totaal is bedacht’, fascineert Floor Milikowski, die bekend werd met haar boeken Van wie is de stad en Een klein land met verre uithoeken. Volgens haar heeft een regio een eigen identiteit hard nodig. In haar bijdrage verklaart Milikowski wat het al dan niet hebben van een eigen verhaal betekent voor de sociaaleconomische ontwikkeling van een gebied. 

Eva Vriend

Sinds Eva Vriend haar boek Het Nieuwe Land tien jaar geleden voltooide, vragen beleidsmakers en bestuurders haar regelmatig waar de Noordoostpolder en Flevoland nu eigenlijk voor staan. Aan de hand van de reacties die zij op haar boek kreeg, schetst Vriend in haar lezing hoe de band van de bewoners met de Noordoostpolder zich in de loop der jaren ontwikkelde. Ze zet uiteen welke rol de geschiedenis daarin speelt.

Tialda Haartsen

Tialda Haartsen, professor plattelandsgeografie aan de Rijksuniversiteit Groningen, kent de Noordoostpolder goed. Ze groeide op in Bant, waar haar familie grotendeels nog woont. Zij zal de ontwikkelingen in de Noordoostpolder vergelijken met andere plattelandsgemeenten. Hierbij zal zij ook ingaan op de keuzes die de Noordoostpolder zal moeten maken voor de toekomst, bijvoorbeeld op het gebied van het beleid voor de agrarische sector, de ouderenzorg, het onderwijs en jongeren.

Klassiek zangeres Elisa Maayeshi, opgegroeid in Emmeloord en oud-columniste van De Noordoostpolder, brengt tijdens een muzikaal intermezzo twee liederen ten gehore die voor haar bij het thema ‘nieuwe identiteit’ aansluiten. Boekhandel Bruna Emmeloord is aanwezig met een boekentafel.

Burgemeester Roger de Groot van Noordoostpolder opent het symposium. Aukje van der Molen van het Cultuur Historisch Centrum Noordoostpolder leidt het afsluitend rondetafelgesprek met de sprekers en de zaal.

Gratis

Het symposium Nieuw land, nieuwe identiteit? vindt plaats op zondagmiddag 4 september, in de Bantsiliek in Bant. Aanvang: 14 uur (13.30 uur inloop). Toegang is gratis. Aanmelden via: fl levomeerbibliotheek.nl/agenda/symposium-historie-nop-emmeloord-bantsiliek.html of bij de servicebalie in de bibliotheek.

 

Bron: De Noordoostpolder