Ens, 9 september 2022 |  Wethouder Toon van Steen onthulde vrijdag samen met Egbert de Vos van Canon Noordoostpolder het informatiepaneel over de voormalige luchtwachttoren 6K3 in het Enserbos. 
 

Het paneel staat vlakbij de fundering van de voormalige luchtwachttoren. Tijdens de Koude Oorlog stond in het Enserbos van 1954 tot 1964 een militaire uitkijktoren met codenaam 6K3, of kortweg Karel 3. Vrijwilligers van het Korps Luchtwachtdienst (KLD) keken erop uit naar vijandelijke vliegtuigen die lager vlogen dan de radar kon waarnemen (lager dan 900 meter).

foto luchtwachttoren Ensfoto luchtwachttoren Ens

Wethouder Toon van Steen en Egbert de Vos van de Canon onthulden vrijdagochtend het informatiepaneel op de plek waar eerder de luchtwachttoren stond. Foto: De Noordoostpolder

Het KLD was actief tussen 1950 en 1968 en maakte deel uit van de luchtverdediging tijdens de Koude Oorlog. De laagvliegers verwachtte men uit het oosten: de Sovjets en hun bondgenoten uit de Warschaupactlanden. De toren was 1 van de 3 luchtwachttorens in de regio Noordoostpolder-Urk. Ook bij de fundering van luchtwachttoren 6K2 (Karel 2) in het Emmelerbos (ten westen van de Banterweg) is een informatiepaneel geplaatst.

 Opening luchtwachtinforamtiebordOpening luchtwachtinforamtiebordAukje van der Molen (stichting Canon Noordoostpolder) spreekt belangstellenden toe (eigen foto).

Luchtwachter

Het paneel kon gerealiseerd worden dankzij de inspanningen van: Canon De Noordoostpolder, Cultuurhistorisch Centrum Noordoostpolder, S. van Lochem, Buro NIV en een financiële bijdrage van gemeente Noordoostpolder. De Canon is op zoek naar foto’s van de luchtwachttorens in Emmeloord en Ens en van personen die dienst hebben gedaan als luchtwachter op deze torens. Mailadres: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Bron: De Noordoostpolder