Emmeloord, 7 maart 2023 | Aan de Zuidermiddenweg in Tollebeek is dinsdagmiddag een markeringspaal geplaatst voor een gecrashte bommenwerper uit de Tweede Wereldoorlog. Wethouder Toon van Steen onthulde samen met Egbert de Vos van Canon De Noordoostpolder het bijbehorende informatiepaneel over de crash.

In de buurt van de paal is de Lancaster JA702 neergekomen. De bommenwerper van de Royal Air Force werd in de avond 30 januari 1944 neergeschoten. In het toestel zaten zeven bemanningsleden, vijf van hen kwamen om het leven. Twee bemanningsleden overleefden de crash, zij zijn later in de oorlog krijgsgevangen gemaakt.

De crashpaal van de JA702 is een van de markeringen in Noordoostpolder die Stichting Canon de Noordoostpolder de afgelopen tijd heeft gecontroleerd. Sommige markeringspalen in de gemeente zouden op de verkeerde plek staan en foutieve informatie bevatten. De paal van de JA702 stond eerst bij Marknesse en is na onderzoek verplaatst naar Tollebeek.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.!

 

Links: Wethouder Toon van der Steen -  Rechts: Egbert de Vos van Stichting de Noordoostpolder houdt voordracht over de gecrashte LancasterLinks: Wethouder Toon van der Steen - Rechts: Egbert de Vos van Stichting de Noordoostpolder houdt voordracht over de gecrashte Lancaster(r) Aukje van de Heide (Stichting Canon de Noordoostpolder) plaatst bloemen bij herdenkingspaal van de gecrashte Lancaster. Links: Wethouder Toon van der Steen. Midden: Egbert de Vos, Stichting Canon de Noordoostpolder.(r) Aukje van de Heide (Stichting Canon de Noordoostpolder) plaatst bloemen bij herdenkingspaal van de gecrashte Lancaster. Links: Wethouder Toon van der Steen. Midden: Egbert de Vos, Stichting Canon de Noordoostpolder.

Wethouder Toon van Steen onthult namens College de herdenkingspaal van de gecrashte Lancaster.Wethouder Toon van Steen onthult namens College de herdenkingspaal van de gecrashte Lancaster.Onthulling Crashpaal. Wethouder Toon van Steen namens het College gemeente Noordoostpolder en Egbert de Vos namens de Stichting Canon de Noordoostpolder.Onthulling Crashpaal. Wethouder Toon van Steen namens het College gemeente Noordoostpolder en Egbert de Vos namens de Stichting Canon de Noordoostpolder.