Wie eind negentiende eeuw langs de kusten van de Zuiderzee voer, zag onstuimig water, weidse velden en af en toe een vissersdorp of boerderij. Tegenwoordig is het er een drukte van belang, met bebouwing, industrie, windmolens en pleziervaart. Geen ander Nederlands landschap veranderde zó drastisch als het IJsselmeergebied.

Foto: Roland NijboerFoto: Roland NijboerIn 1873 maakte de Fransman Henry Havard een iconische reis langs de dorpen en steden rondom de Zuiderzee. Honderdvijftig jaar later vaart Ronald Nijboer in zijn kielzog het IJsselmeer rond. Met een historische tjalk bezoekt hij de oude en nieuwe kustplaatsen, waar hij de verhalen van de bewoners optekent. Wat is veranderd en wat is gebleven? Hoe zijn we omgegaan met ons landschap en onze cultuur? En wat leert het verleden ons over de toekomst? Vanaf 19:30 start de avond met een kopje koffie of thee. 
 

Ronald Nijboer is socioloog, onderzoeker en schrijver. Eerder verscheen van hem Tabé Java, tabé Indië, dat genomineerd werd voor de Brusseprijs voor het beste journalistieke boek. Nijboer woont al vrijwel zijn hele leven in de buurt van het IJsselmeer, tegenwoordig in de Noordoostpolder. 

Busreis 
Door omstandigheden is de busreis van 14 oktober geanuleerd. De mensen die zich al hadden opgegeven voor de busreis kunnen zich opnieuw opmelden voor de nieuwe datum. De nieuwe datum is zaterdag 21 oktober. Het programma blijft hetzelfde: onder leiding van Evert de Boer en Rob Warmolts van het waterschap gaan we op ontdekking door het oostelijke deel van de Noordoostpolder. Hoe zorgen de boerderijen hier voor voldoende water? En als er teveel water de polder instroomt, hoe krijgen we dat dan weer weg? Het beloofd een intressante busreis te worden, die een ochtend zal duren. Om 9 uur is de inloop in de bibliotheek en het vertekken van de bus is om 9:30. Rond 13:00 zijn we weer bij de bibliotheek, waar eventueel een lunchpakketje gebruikt kan worden. Aanmelden en deelname is gratis. Wij hopen u graag te zien en hebben er al vast zin in!