De Noordoostpolder kent vele bijzondere gebeurtenissen en evenementen die de samenleving een sociaal profiel geven. Saamhorigheid, enthousiasme, ondernemingsgeest en de wil om tot harmonie en binding te komen vormen hiervoor de basis. Tot aan het einde van de jaren tachtig kende de Noordoostpolder weinig terugkerende evenementen. Wel werden grote feesten gevierd bij het bereiken van de diverse mijlpalen, zoals tien jaar droog in 1952 en 25 jaar droog in 1967. Grote terugkerende evenementen werden later opgezet. StEP, Stichting Evenementen & Promotie Noordoostpolder, neemt al vele jaren een onbetwistbare en belangrijke plaats in bij de promotie van de Noordoostpolder en bij het organiseren van activiteiten en evenementen.
Opening Ketelbrug
Sommige evenementen hadden een nationale uitstraling en droegen bij aan de naamsbekendheid van de Noordoostpolder.
Ketelbrug, verbinding tussen de Noordoostpolder en Oostelijk Flevoland. De opening op 15 juli 1970 van de nieuwe Ketelbrug over het Ketelmeer tussen Oostelijk Flevoland en de Noordoostpolder, trok bijvoorbeeld veel aandacht. Voormalig Minister J.A. Bakker van Economische Zaken liet de brug neer, waarna de eerste auto's er overheen reden. Op de Deel in Emmeloord werden 7.000 gratis porties kip uitgedeeld aan de langskomende automobilisten. De meer dan veertig jaar oude Ketelbrug is regelmatig in het nieuws door een haperende klep. In 2012 vond een grote renovatie plaats, zodat de brug weer jaren dienst kan doen.
Schokland
In 1988 werd op Museum Schokland de veel aandacht trekkende expositie ‘Het levend lijk’ gehouden. Vier jaar later, in 1992, vond een uniek en aansprekend evenement plaats in ’t Voorhuys te Emmeloord: de grote Siberische mammoettentoonstelling, een initiatief van Museum Schokland. De opgezette mammoeten kregen landelijke aandacht, mede door de komst van Prins Bernhard, maar het aantal bezoekers viel sterk tegen. Twee jaar later haalde het museum opnieuw een mammoetenexpositie naar de polder, nu in een grote tent op Schokland. Vrijwel jaarlijks vinden er op het Werelderfgoed Schokland evenementen plaats.
Tentoonstelling "Siberische Mammoeten" in 't Voorhuys te Emmeloord van 15 december 1992 tot 16 mei 1993. Opening door Z.K.H. Prins Bernhard (links). Daarnaast W. Oosterhof (directeur museum Schokland) en burgemeester M.A.J. Knip.
Parijse Week
De Parijse Week eind jaren zestig was éénmalig, maar staat nog in het geheugen gegrift van menig oudere polderbewoner. Dit evenement, waarbij de winkelstraat De Lange Nering in Emmeloord één week als klein Parijs werd ingericht, trok vele bezoekers. In de Lange Nering trekken tegenwoordig de thematische Emmeloorder vrijdagen, die jaarlijks gehouden worden in de zomermaanden, vele bezoekers. Sinds enige jaren is het culturele grensverleggende
festival OORD in Emmeloord een druk bezocht evenement. Een openluchtfestival met muziek, dans, locatie- en straattheater, poëzie en beeldende kunst.
Parijs in Emmeloord. De Arc de Triomphe aan het begin van de Lange Nering, 1969. Koninklijk bezoek
Een van de bijzondere gebeurtenissen waarop de Noordoostpolder met trots kan terugkijken is het feit dat Hare Majesteit Koningin Beatrix in 1994 in Emmeloord Koninginnedag vierde.
Koninginnedag 1994. Kroonprins Willem-Alexander maakt met zijn broer Constantijn te midden van inwoners van Emmeloord een dansje. Op 5 juni 2009 bracht Koningin Beatrix weer een bezoek aan de Noordoostpolder en onthulde zij het Schuttevaer-monument op Schokland. De koningin is beschermvrouwe van de Koninklijke Schuttevaer, een beroepsvereniging voor de binnenvaart. Zij ontving hiervoor een erepenning.
Koningin Beatrix onthult op Schokland het monument voor de binnenvaart. De Koningin is beschermvrouwe van de Koninklijke Schuttevaer.
Aardappelmanifestatie
Met de Aardappelmanifestatie heeft de Noordoostpolder een agrarisch evenement van internationale allure in huis. Aardappelvakmensen uit de gehele wereld bewonderen de innovaties op landbouwgebied. Deze belangrijke vakbeurs wordt al decennialang eens in de vijf jaar gehouden.
Op de internationale aardappelmanifestatie 1995 in Emmeloord werden ook uienrooi-demonstraties gehouden. De grootste aardappelbeurs van Europa die drie dagen duurt trekt steeds meer internationale exposanten en landbouwers. Kampioenschappen dammen
Werden in 2008 nog de nationale kampioenschappen dammen in Emmeloord gehouden, in 2011 kwam het Wereldkampioenschap dammen naar Emmeloord en Urk.
De Nederlandse dammers Roel Boomstra (L) en Wiebe van der Wijk uit Emmeloord, tijdens het WK dammen 2011 in Emmeloord en Urk.
Ook het nationaal kampioenschap Mens erger je niet, meer een ludiek evenement georganiseerd door Carnavalsvereniging
De Droogpieren, vindt al vele jaren in Emmeloord plaats.
Atletiek
De Bosbaan in Emmeloord verwierf landelijke bekendheid omdat daar in 1997 de
Nederlandse Kampioenschappen baanatletiek werden gehouden. In juni 2009 werd dat gevolgd door het NK atletiek voor junioren. Nog geen twee jaar later, in 2011, wist de organisatie de NK-Meerkamp naar de Noordoostpolder te halen.
Paardensport
Op paardensportgebied nemen de harddraverijen op de draf- en renbaan en het
Indoor Noordoostpolder te Emmeloord naast het Dijkruiters concours- hippique te Luttelgeest een belangrijke positie in. De jaarlijkse wielerronde
Omloop om Schokland is een sportevenement dat in 2011 voor de 20e keer werd gehouden.
Fish-Potato run
De
Fish-Potato run, een loop tussen Emmeloord en Urk die voor het eerst plaatsvond in 1990, is inmiddels zo bekend dat lopers uit het hele land hieraan deelnemen. Voor veel polderbewoners is het de drijfveer om te gaan hardlopen.
Fish-Potato run. Traject Urk-Emmeloord.
HD-filmpje Fish-Potato run, 2011.
Zuiderzeerally
Zuiderzeerally: start vanaf De Deel.
In 2010 werd de jaarlijks terugkerende
Zuiderzeerally voor de 25e keer gehouden. De rally trekt vele deelnemers uit binnen- en buitenland. Het evenement krijgt uitgebreide landelijke aandacht op radio en televisie en geldt als een belangrijke promotie voor de Noordoostpolder.
Schoklandfair
Op cultuurgebied verheugen velen zich op het evenement
Schoklandfair op het voormalige eiland Schokland. Dit evenement vervult een bovenregionale functie.
Scandinaviëfair op Schokland, 2012 Evenement op het voormalige eiland. Film: Een Scandinavie markt op het voormalige eiland Schokland in de huidige Noordoostpolder met Zweedse gehaktballen, husky's, Noorse muziek, Pippi Langkous verkiezing en een interview met de Zweedse consul. Volksdansen uit Zweden en dat alles met een lekker warm voorjaarszonnetje.Op de museumterp zijn tenten en kramen gesitueerd met een grote verscheidenheid aan producten. In het museum, in de kerk en op de terp vinden historische (film)voorstellingen, optredens en demonstraties plaats.
Pieperfestival
Een jaarlijks groots opgezet en terugkerend lokaal evenement is het Pieperfestival.
Vrijwilligers die gratis frites uitdelen op De Deel in Emmeloord tijdens Pieperfestival. Dit evenement kenmerkt zich door de gratis frites. Het geheel wordt omkleed met muziek, dans en activiteiten, grotendeels uit de polder zelf. Het Pieperfestival heeft inmiddels een grote aantrekkingskracht op bezoekers uit de omgeving, maar is toch vooral een evenement voor de eigen bevolking, dat daarnaast ook veel oud-bewoners trekt.
Film: Impressie van het Pieperfestival 2011 in Emmeloord, Noordoostpolder. Nieuwjaarsfestival
Daarnaast is het
Nieuwjaarsfestival, met daarin de uitverkiezing van de Polderpionier (
video), een gebeurtenis waar elk jaar met belangstelling naar uitgekeken wordt. Op de eerste zaterdag van het nieuwe jaar in de theaterzalen van hotel restaurant ‘t Voorhuys wensen bewoners van de Noordoostpolder elkaar een gelukkig nieuwjaar.
Het Tulpenfestival, het festival dat de meeste externe bezoekers (uit binnen- en buitenland!) naar de Noordoostpolder haalt, is ook diep verankerd in de samenleving van de Noordoostpolder. Duizenden mensen rijden de Tulpenroute. De
Nacht van Oranje is het feestelijke onderdeel van deze dagen. Uit-je Tent, een kampeerevenement, zet de Noordoostpolder vanaf 2011 op de landelijke kaart.
Evenementen in de dorpen
Naast de feesten en evenementen in Emmeloord hebben de dorpen hun eigen jaarlijks terugkerende dorpsfeesten. De dorpen worden ook ieder aangedaan met de Elfdorpensteptocht en de 11-dorpenloop.
Film: gezwam rond de Dam compilatie 2010 Een jaarlijks terugkerend hoogtepunt voor het do.rp Kraggenburg is het buutreednen, ook bekend als ‘Gezwam rond de Dam’ (Tonpraten). Het wordt op traditionele wijze georganiseerd door carnavalsvereniging De Zotte Leeuwkes.
Creiler Flora
De Noordoostpolder is in staat diverse evenementen onder de regionale aandacht te brengen. Zo zijn De Tulpenproms (Nu
Polderproms, muziekspektakel van eigen bodem) en de
Creiler Flora (tentoonstelling van onder meer tulpenrassen van eigen bodem) evenementen met regionale en landelijke allure. De Creiler Flora gaat na 2012 door als 'Bloembollen Vakdagen Flevoland', en krijgt een andere invulling.